Δαλματίας
Ο σκύλος της Δαλματίας πήρε το όνομά του από την περιοχή Δαλματία της Κροατίας και τα σκυλιά αυτά έγιναν ευρύτερα γνωστά μετά το έργο του Ντίσνεΰ τα 101 σκυλιά της Δαλματίας. Εκτράφησαν σαν φυλή να τρέχουν μαζί με τις άμαξες ή κάτω από αυτές αλλά κατόπιν έγιναν σκυλιά συντροφιάς και μπήκαν μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες.
το χαρακτηριστικό της ράτσας είναι οι μαύρες βούλες που είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα τους και άλλοτε είναι πολλές και άλλοτε λίγες ή και ελάχιστες. Τα μωρά βλέπετε γεννιούνται λευκά χωρίς καθόλου βούλες που τις αποκτούν αργότερα στη ζωή τους. Εξ αιτίας της λευκότητας του δέρματός του στη γέννα πολλά κουτάβια γεννιούνται κουφά. Παλιά χρησιμοποιούσαν το δέρμα του για γούνες, εξ ου και το ομόνυμο έργο του Ντίσνεΰ, αλλά ευτυχώς τώρα απαγορεύεται. Τα σκυλιά αυτά μπορούν αν γεννήσουν μέχρι και 8 μωρά αλλά συνήθως γεννούν μέχρι 6. Έχουν ένα πρόβλημα με το ουρικό τους οξύ και τις πέτρες στα νεφρά αλλά ξεπερνιούνται όλα όταν υπάρχει αγάπη και προσοχή από την οικογένεια που έχει υοθετήσει ένα τέτιο σκυλί. Έχει ωραίο παράστημα και καλή συμπεριφορά στο σπίτι και για αυτό έγινε και κατοικίδιο συντροφιάς, αλλά παραμένει πάντα φύλακας και ένα σκυλί με φοβερή αντοχή. Το Δαλματίας συχνά χρησιμοποιείται ως ένα σκυλί διάσωσης, φύλακας, αθλητής, και πιο συχνά ως ενεργό μέλος της οικογένειας.
Τα Δαλματίας εκτράφηκαν για να τρέχουν από κάτω ή δίπλα σε καρότσες αλόγων και έτσι έχουν τεράστια ποσότητα ενέργειας και περισσό σθένος. Δεν τους αρέσει να κάθονται άπρακτα όλη την ημέρα.
πληροφορίες
Βάρος αρσενικό: 27Kg
Βάρος θηλυκό: 24Kg
Ύψος αρσενικό: 56 cm μέχρι 61 cm
Ύψος θηλυκό: 54 cm μέχρι 59 cm
Διάρκεια ζωής: 10 χρόνια μέχρι 13 χρόνια
Μέγεθος: μεγάλα
Χρώμα ράτσας: άσπρο, μαύρο
Χρησιμότητα: συντροφιά, εργασία, κυνήγι
Χώρα καταγωγής: Γιουκοσλαβία
Ιδιοσυγκρασία: Άγρυπνος, Αθλητικός, Αξιόπιστος,
Ιστορία:
Υπάρχει μια σύγχυση σε ό,τι αφορά στην χώρα καταγωγής του Δαλματίας. Ίχνη του Δαλματίας που βρέθηκαν σε Ελληνικές επιγραφές και σε αιγυπτιακά ανάγλυφα, γι 'αυτό είναι χωρίς αμφιβολία μια αρχαία φυλή. Κατά το έτος 1700, υπήρχε στην Αγγλία μία φυλή που ονομαζόταν Bengal Pointer. Αυτό το σκυλί ήταν εξαιρετικά όμοιο με το Δαλματίας, γι αυτό αμφισβητείται η άποψη ότι το Δαλματίας προέρχεται από τη Γιουγκοσλαβία. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι είναι μια φυλή της Κροατίας και έχουν γίνει προσπάθειες να αναγνωριστεί ως σκυλί της Κροατίας. Μετά από πολλά χρόνια, η FCI αναγνώρισε τις κροατικές ρίζες αυτής της φυλής, αλλά συνεχίζουν να αρνούνται τα τυπικά δικαιώματα του Δαλματίας στην Κροατία. Τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η φυλή χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγόσκυλο, και η φυλή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής ως σκύλος μεταφοράς το 1800. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το Δαλματίας έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Σήμερα, το Δαλματίας είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες.
Υγεία:
Περίπου το 10% - 12% των Δαλματίας γεννιούνται κωφά. Έχετε υπόψη σας ότι οι κωφοί σκύλοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα οξύθυμοι και επιθετικοί λόγω της αναπηρίας αυτής και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτούν. Άλλες ανησυχίες για την υγεία αυτής της φυλής είναι οι αλλεργίες του δέρματος και τα προβλήματα του ουροποιητικού. Τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι υψηλότερα στο Δαλματίας από οποιαδήποτε άλλη φυλή, και η αύξησή του αυτή μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του ουροποιητικού. Γι αυτό πρέπει να ακολουθείται μία διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη. Ζητήστε από την κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τις τροφές που υπάρχουν στην αγορά και συζητήστε μαζί του για το ποια είναι η πιο κατάλληλη για τη ράτσα αυτή.
Εκπαίδευση:
Η εκπαίδευση απαιτεί έναν έμπειρο ιδιοκτήτη αφού είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι ένα πεισματάρικο και ξεροκέφαλο σκυλί και δεν ανταποκρίνεται εύκολα σε εκπαίδευση πειθαρχίας. Πρέπει να χρησιμοποιείτε θετική, συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση βία και φωνές. Έχει τρομερή μνήμη και οποιαδήποτε κακομεταχείριση θα την θυμάται για χρόνια. Θα πρέπει να περιμένετε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στους 5 με 6 μήνες. Χρησιμοποιώντας μία καθημερινή ρουτίνα μπορείτε να τον αποτρέψετε από το να λερώνει μέσα στο σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου